07 tammikuuta 2015

Kun pinna palaa

Iselleni on aina ollut sanomattakin selvää, ettei koiraa koskaan satuteta. Koirien kanssa kasvaneena olen aina ymmärtänyt, ettei koira tahallaan tee tuhmia, ja että koiran toruminen sen tekemisistä jälkeenpäin on täysin turhaa. Meillä koirille ei ole huudettu, eikä niitä ole kuritettu, mutta ongelmiakaan ei erityisemmin koskaan ole ollut. 

Minulla on normaalisti tosi pitkä pinna. Olen tehnyt paljon töitä lasten kanssa, eikä huutavien kakaroiden kanssa toimiminen ole koskaan ollut ongelma. En ole luovuttavaa sorttia ja yleensä jaksan etsiä ongelmiin ratkaisua kauan ja hartaasti. Siksi itsekin yllätyin, kuinka raskaalta ja turhauttavalta koiran omistaminen joskus voi itsestä tuntua.

Uskon vahvasti, etten ole maailman ainoa koiranomistaja, jonka pinna joskus vain yksinkertaisesti palaa. On niitä päiviä, kun asiat kasaantuvat, mikään ei tunnu menevän putkeen, ja itsellä ei ole hyvä olla. Niinä päivinä en yleensä todellakaan ole mikään unelma-mamma. En jaksa namittaa jokaisen lapsen kohdalla lenkillä, vaan vedän ärtyneenä pelokasta koiraa eteenpäin. En toimi järkevästi, en jaksa siedättää jokaista asiaa, en ole se iloinen, tsemppaava koiranomistaja, joka minun kirjojen mukaan pitäisi olla. Saatan karjua "HILJAA", kun koira haukkuu rapun äänille, vaikka tiedän, että se vain pahentaa asiaa. Saatan nykiä vihaisena hihnaa, kun koira vetää pakoon pelottavaa skeittilautailijaa. Jälkeenpäin itken turhautuneena olevani maailman huonoin mamma. 

Olen kokenut näistä hetkistä mielettömän huonoa omatuntoa. Miksi huudan? Miksi pakotan? Miksi en toimi oikein, vaikka osaisin? Totuus kuitenkin on, että huono omatunto ei asiaa auta. En saa tehtyä tekemättömäksi, eikä itsesääli tee minusta parempaa koiranomistajaa. Tiedän, että on väärin huutaa koiralle, ja että pakottaminen pahentaa pelkoja entisestään, mutta joskus hermot vain pettävät. Kun arki on jatkuvaa siedättämistä, ympärivuorokautista treeniä, joskus ei vain jaksa. Ja silloin on mielestäni parempi vain hengähtää hetki ja päättää, että tänään mennään sillä mihin pystytään. 

Olen aina ollut itsenäinen ja vähän oman tieni kulkija. Asunut pitkään yksin, muuttanut ulkomaille yksin, päättänyt elämästäni yksin. Nyt Lucky on vierelläni aina ja siihen tottuminen vie aikaa. Vaikka en kadu koiran hankkimista hetkeäkään, arki ei aina ole ruusuista. On inhimillistä, että välillä suututtaa ja ärsyttää ja se tulee helposti purettua lähimmäisiinsä. Tällä hetkellä se lähimmäinen on tuo koira. Ja vaikkei se ymmärrä, miksi mamma itkee, se kuitenkin on aina läsnä, lohduttaa ja antaa anteeksi.

2 kommenttia:

  1. Kuin omasta suusta tää kirjoitus,jotenkin helpottavaa lukea tätä ja huomata etten ole ainoa jolla menee hermo pikkuiseen(rescuekoiraan) välillä.En itse tunne ketään muuta rescuekoiran ottanutta ja kavereille joilla pentuna otettaja kennelikoiria on joskus vaikea selittää omaa turhaituneisuutta kun päivät on jatkuvaa koulutusta ja opettelua hitaaseen tahtiin,mutta minäkään en oo koskaan hetkeäkään katunut koiran hankintaa.Kuten sanoit,joskus on vain oltava itselle armollisempi ja joinain päivinä mentävä vähän helpomman kautta omien voimien mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista! Tosi kiva kuulla samanlaisia kokemuksia muilta.
      Myönnän, että olen useammin kuin kertaalleen miettinyt, kuinka paljon helpommalla olisin päässyt, jos vain olisin ottanut koiran kasvattajalta. Mutta päädyn aina toteamaan, etten kyllä missään muussa asiassakaan ole se "helpoimman kautta menevä tyyppi". Rescuekoiran kanssa eläminen on ihan oma maailmansa ja olen tosi iloinen, että saan olla osa sitä. Loppupeleissä uskon, että se aina kuitenkin antaa enemmän, kuin ottaa, ja jo nyt Lucky on opettanut minulle enemmän koirista, kuin tulisin kennelikoiran kanssa oppimaan koko sen elämän aikana.

      Tsemppia teille harjoitteluun! Päivä päivältä helpottuu :)

      Poista