28 helmikuuta 2015

Rally-tilannekatsaus

Meidän rally-tokon alkeiskurssi päättyi viime viikonloppuna. Nyt on kahdeksan viikkoa opiskeltu lajin perusteita ja opit alokasluokassa kisaamiseen pitäisi joten kuten olla hanskassa. Ajattelin tehdä pienen tilannekatsauksen siitä, kuinka pitkälle ollaan päästy.  


Rally-tokon alkeiskurssi käsittelee lajin alokasluokan (ALO) liikkeitä, eli lajin perusteita. Alokasluokassa liikkeet tehdään hihnassa, selkeätkin käsimerkit ovat sallittuja ja suullisia ohjeita saa ladella mielin määrin. Rally-tokon paras puoli on mielestäni muutenkin rento asenne ja hauskanpidon tärkeys. 

Rally-tokon liikkeet ovat periaatteessa kaikki tosi käytännöllisiä ihan tavallisessa arjessa. Peruskurssin aikana Lucky oppi periaatteessa nollasta seuraamaan lähes täydellisesti, jopa hankalissa tilanteissa lenkillä. Toinen arkea todella paljon helpottava taito tuli vähän niinkuin kurssin kylkiäisenä, nimittäin odottaminen. Lucky on aika malttamatona energiapakkaus joka niin treeneissä, kuin kotona, aina haluaisia olla mukana siellä, missä tapahtuu. Nykyään, kun rauhassa istuen/maaten odottamista on täytynyt harjoitella enemmän, huomaan Luckyssa selviä rauhoittumisen merkkejä. Kiihdyttävät tilanteet eivät enää aina saa aikaan kiljumis/vinkumis/haukkumiskohtausta ja Lucky jaksaa odottaa pitkempiäkin aikoja vapautuskäskyä esim autosta poistuttaessa. Kyllä niistä sekoamishetkistä edelleenkin saa nauttia ihan riittämiin, mutta suunta on selvästi oikea :-)


Muita rally-tokon alokasliikkeitä ovat erilaiset käännökset, kiertäminen, pujottelu, istuminen ja maahanmeno liikkeestä. Esimerkiksi istumista on meidän kohdalla jouduttu harjoittelemaan vähän eri tavalla. Luckylla istuminen on todella vahva liike jota olen vahvistanu paljon eri tilanteissa, jotta esimerkiksi odottelu ja rauhoittuminen Luckya stressaavissa tilanteissa olisi helpompaa. Minusta on tärkeää, että koiralla on se jokin juttu, jonka se osaa ja pystyy suorittamaan missä tilanteessa vain ja jolla se huomion voi kääntää pois pelottavasta/kiihdyttävästä asiasta. 

Rally-tokossa saatiinkin sitten supervahvan istumisen takia alkaa harjoitella seisomista :-D Lucky tahtoi istahtaa liian usein ja esim kesken seuraamisen, eli oli vain yksinkertaisesta palkittava seisomisesta ja liikkumisesta istumisen sijaan. Aika nopeasti saatiin tuloksia, mutta edelleen joudutaan kyllä keskittymään tuohon liikkumiseen. 

Meillä haastavimpia liikkeitä ovat olleet koiran itsenäinen kiertäminen minun ympäri ja liikkeestä maahanmeno. Kiertämistä ei ennen rally-tokoa koskaan oltu harjoiteltu missään muodossa, joten se oli aloitettava ihan nollasta. Nyt ollaan harjoiteltu myös esineiden ja puiden kiertämistä ulkona ja treenit ovat tuottaneet tulosta. Maahanmeno taas aiheuttaa haastetta, koska, itse sitä sen enempään koskaan miettimättä, olen opettanut Luckyn menemään maahan istumisen kautta, mikä ei tietenkään liikkeessä onnistu. 


Kokonaisuudessaan tällä hetkellä kyllä tuntuu, että rally-tokon alkeet sujuvat meiltä tosi hienosti. Laji on meille kummallekin tosi mieleinen, ja varsinkin Lucky on rally-radalla kyllä ihan parhaimmillaan. Haluan kyllä ehdottomasti jatkaa lajin parissa! Myöhemmin keväällä ehkä jopa uskaltauduttaisiin joihinkin vähän epävirallisiin kisoihin... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti