13 toukokuuta 2015

Blogihaaste! Yksitoista kysymystä

Nyt olisi tarjolla vastauksia yhteentoista kiperään kysymykseen, nimittäin Dog Warrior De Malaga blogista pukkasi blogihaastetta toteutettavaksi! Kiitos hauskoista kysymyksistä! :-)


1.  Mitkä ovat 5 suosikkirotuasi?
Koska ensimmäinen reaktioni kysymystä lukiessani oli voi ei apua liikaa ihania koirarotuja, valitsin viisi ensimmäisenä mieleen tulevaa rotua. Dalmatialaiset, whippetit, pinserit, labradorinnoutajat ja cirnecot ovat kaikki erityisen lähellä sydäntäni. Ja sitten tietysti nuo espanjalaiset podencot. 

Rotuja yhdistänee iloisuus, energisyys, helppo koulutettavuus ja tietty jääräpäisyys. Teoriassa tykkään enemmän isoista koirista, käytännössä tämänhetkinen 12kg on ihan maksimi mihin omat rahkeet riittävät. Minulla ei ole ollenkaan kokemusta paimenkoirista ja vierastan kaikkia paimenkoirarotuja sen verran, etten koskaan voisi kuvitella omistavani paimenkoiraa. Sama koskee useimpia terrierejä. Vaikka perheessämme eli 15 vuotta ihana, rakkas, pieni terrieri, ei terrierin tempperamentti vain loppupeleissä ole minua varten. 

2. Mitä koiraharrastuksia olet kokeillut? Mitä haluaisit kokeilla?
Tällä hetkellä harrastetaan Luckyn kanssa rally-tokoa. Ollaan käyty alkeiskurssi ja nyt kesällä aloitetaan jatkokurssi. Ajatuksena olisi myös mahdollisesti osallistua johonkin möllikisaan tai muuhun vähemmän viralliseen kilpailuun kesän aikana ihan vain testiksi, miten Luckylta ja minulta sujuisi kisaympäristö. 

Tykkään itse rally-tokosta, koska lajissa on hyvä fiilis ja siinä treenataan kontaktia, mutta se ei ole niin jäistä, kuin toko. Rally-tokossa tehdään koiran ehdoilla ja kaikista tärkeintä on aina, että kaikilla on hauskaa. 

Lenkeillä ja muuten kotosalla harrastetaan myös dogparkouria ja sen ohella vapaamuotoista agilityä omin avuin. Agilityä voisi harrastaa enemmänkin tulevaisuudessa. Itselleni on ehdottomasti tärkeintä löytää lajit, jotka sopivat juuri omalla koiralle. Tosin Lucky on semmoinen energiapakkaus jolla riittää intoa ja kiinnostusta ihan kaikkeen treenaamiseen, joten meillä varmaan jokainen harrastus saisi Luckyltä hyväksynnän :-D 

3. Jos koirasi olisi joku piirrettyjen hahmo, mikä se olisi?
Kyllä se olisi siivekäs hevonen Pegasos Disneyn Herkuleksesta. Pegasoksen tavalla Lucky on suhteellisen jääräpäinen oman tiensä kulkija, jonka sydämen voittaakseen saa tehtä töitä. Mutta kun sen luottamuksen kerran on ansainnut, on Lucky uskollisin seuraaja ikinä. Iloinen, energinen sekopää kuvailee sekä Pegasosta, että Luckya, melko osuvasti.

4. Mitkä ovat koirasi parhaat puolet?
Sen mieletön rakkaus, ihailu ja uskollisuus tuntemiaan ihmisiä kohtaan. Vaikka Lucky aristelee uusia tuttavuuksia, on se heti tutustuttuaan kyseisten ihmisten suurin fani ja luottaa heihin täysin. Luckyn parhaita puolia on myös ehdottomasti, että se on fiksu ja oppii ihan suhteettoman nopeasti uudet jutut, temput, säännöt ja tavat. Lucky on myös hirmuisen taitava muiden koirien kanssa, osaa rauhoitella muita ja ymmärtää, milloin muiden tulee antaa olla rauhassa. Sanottakoon myös, että olen todella onnellinen, ettei Lucky koskaan räyhää lenkillä millekään. 


5. Mitä mieltä olet raakaruokinnasta?
Vähän kaksipiippuinen juttu. Omasta mielestäni täydellinen raakaruokinta menee vähän överiksi, ja kyseenalaistan esimerkiksi, kuinka paljon luita on hyvä syöttää koiralle. Itse en koskaan lähtisi totaalisesti raakaruokkimaan omaa koiraa, mutta periaate lihan lisäämisestä on mielestäni hyvä. Tosin raakaruokinta menee itselläni samaan kategoriaan, kuin ihmisten trendiruokavaliot - turhaa, kallista ja loppupeleissä tulokset tuskin eroavat "tavallisesta", terveellisestä ruokavaliosta. Kaikkea kohtuudella ja oma pää käyttöön, kun kyseessä on, mikä on koiralle parasta. Jos täysi raakaruokinta tuntuu olevan juuri omalle koiralle parasta, miksei se sitten voisi olla hyvä juttu?

6. Jos ottaisit jonkun tai joidenkin rotujen risteytyksen, mikä se olisi ja mitä ominaisuuksia toivoisit siinä olevan (ts. miksi juuri ne rodut)?
Nyt on kyllä vaikea kysymys. Labradorinnoutajan ja podencon sekoitus voisi kyllä olla todella kiinnostava ja omaan makuun! Labbiksen helppo, miellyttämisenhaluinen ja avoin luonne voisi sopia hyvin yhteen rasavillin, energisen, sekopäisen ja enemmän varautuneen podencon kanssa. Itseasiassa uskon tavanneeni aika pitkälle näistä aineksista sekoitetun tapauksen koiratarhalla Espanjassa ja ihastuin tyyppiin täysin. 

7. Onko koirasi ns. värikoodattu, eli ostatko tietoisesti kaikki sen tarvikkeet, pannat, hihnat sun muut tietyn värisiksi? Miksi?
Katsokaa vain näitä blogin kuvia, kuka täällä värikoodaa? :-D Haha, no joo, kyllä itselläni taitaa olla tietty taipumus katsella koiran tarvikkeita sillä visuaalisella silmällä. Olen tarkka väreissä myös omissa vaatteissani ja sisustuksessani, joten se koiran värikoodaus taitaa vain olla osa samaa pakettia. Ei itseäni millään tavalla haittaa, jos vaikka valjaat ja hihna ei sovi yhteen, mutta jos nyt itse ne ostan, niin tottakai ostan omaa silmää miellyttävät ja yhteensopivat varusteet :-) Ei ehkä tarvitse mainita, että tykkään pinkistä... 

8. Milloin olet ollut koirastasi erityisen ylpeä?
Ihan joka päivä, kun Lucky uskaltaa jotain, mikä vielä eilen oli pelottavaa. Kun se uskaltaa tulla istumaan penkille viereeni bussipysäkin katoksen alle, kun se uskaltaa kävellä päiväkodin ohi, kun se itse uskaltaa käydä moikkaamassa vierasta ihmistä koirapuistossa. Yleisesti ottaen olen myös ylpeä aina koiraohituksissa, kun toinen koira räyhää ja Lucky kävelee lungisti ohi. Sama pätee koirapuistoissa, kun Lucky aina tulee salamana luokse kutsuttaessa. 


9. Mitkä ominaisuudet koet tärkeimpinä koirassa? Voit kuvailla esim. luonteenpiirteitä, ulkonäöllisiä sekä koulutuksellisia seikkoja.
Jos aloitetaan ulkonäöstä. Itselleni on ehdottoman tärkeää, että koirani on suhteellisen lyhytkarvainen, koska turkinhoito kuuluu inhokkipuuhiini. Nykyinen elämäntilanne myös rajoittaa kokoa ja tykkäänkin tosi paljon juuri Luckyn mallisesta isosta koirasta pienessä paketissa. Luonteenpiirteistä tärkeimpiä ovat itselleni miellyttämisenhaluisuus, motivoitavuus, ilo ja energisyys. Haluan, että koirassa on virtaa ja intoa tehdä asioita yhdessä. Mikäli kasvattaisin itse kennelistä ostetun koiran, pidän tärkeänä, että pentu ei osoittaisi arkuutta ja olisi rohkea, sosiaalinen ja reipas. 

10. Nimeä joka FCI ryhmästä joku rotu, joka miellyttää eniten ko. ryhmässä. (Esim. FCI 3 - Brasilianterrieri)
FCI1 - Australiankelpie
FCI2 - Pinseri
FCI3 - Valkoinen länsiylämaanterrieri
FCI4 - Mäyräkoira mikä mäyräkoira :-D
FCI5 - Cirneco dell'etna 
FCI6 - Dalmatialainen
FCI7 - Pointteri
FCI8 - Labbis tai novascotiannoutaja 
FCI9 - Kääpiövillakoira
FCI10 - Whippet

Tajusin juuri kuinka monesta eri luokasta kaikki ylempänä mainitsemani 5 lempparirotua ovat! 

11. Kerro paras/hauskin/mieleenpainuvin muistosi koirasi kanssa!
Lucky vietti viime kesänä paljon aikaa mökillä perheeni kanssa ollessani töissä leirillä saaristossa. Aina vapailla kävin tietysti sitten mökillä viettämässä aikaa Luckyn kanssa ja viikonlopun päätteeksi, kun oli aika palata töihin, äitini ajoi minut bussipysäkille. 

Yhtenä sunnuntaina olimme taas kerran lähdössä ajamaan pysäkille. Luckyllä on välillä ollut tapana lähteä juoksemaan auton perään, jos joku on lähtenyt ajamaan ilman koiraa. Asiasta tietoisina sidoimme koiran kiinni terassin kaiteeseen odottamaan isäpuoleni kanssa, että äitini palaisi takaisin heitettyään minut pysäkille. 

Luckyn kanssa asiat eivät vain aina suju niin kätevästi. Kun käynnistimme auton ja lähdimme ajamaan pihatietä poispäin, tämä kaksitoistakiloinen tapaus riuhtaisi peräämme niin kovaa, että terassin kaidehan siinä sitten meni menojaan. Onneksi isäpuoleni tajusi soitella perään ja varoitella perässä juoksevasta koirasta, jotta tajusimme pysähtyä. Avasin oven pelkääjän paikalle ja iloinen hauvahan sieltä heti hyppäsi syliin.

Mitä tästä opimme? Aina koira odottamaan sisätiloihin. Tai nykyään, kun Lucky ei enää voi pahoin autossa, koira mukaan. Tuo jääräpää kyllä keksii keinot saavuttaakseen haluamansa :-D

---

Minä vuorostani haastan blogin Karvapuusti vastaamaan laatimaani yhteentoista kysymykseen!

1. Mikä sai sinut hankkimaan ensimmäisen koirasi?
2. Kerro 5 koirasi parasta puolta.
3. Jos saisin muuttaa yhden asian koirassani, minkä muuttaisit?
4. Mikäli sinun pitäisi valita seuraava koirasi toisesta rodusta kuin nykyisesi, mikä rotu se olisi? Perustele.
5. Mitä viittä ominaisuutta (luonne tai ulkonäkö) et koskaan haluaisi oman koirasi omaavan?
6. Mikä on ollut suurin oivalluksesi koiranomistajana?
7. Mitkä ovat 3 koiranomistajuuden parasta asiaa?
8. Nimeä rotu, jota ihailet, muttet itse haluaisi omistaa. Perustele. 
9. Kerro 5 koirasi sinua vähiten miellyttävää puolta.
10. Mikä on koirasi lempipuuhaa? Milloin se on onnellisimmillaan?
11. Mikä on koirasi hassuin tapa?

3 kommenttia:

  1. Kiitos haasteesta!
    Kysymykset vaikuttavat kivoilta, täytyypäs saadakin aikaiseksi tehdä tämä :)

    VastaaPoista
  2. Sain kuin sainkin aikaiseksi vastata tähän! :)

    VastaaPoista