14 heinäkuuta 2017

Mitä tänään syötäisiin?


Noniin, tänään olisi tarjolla juttua ruokailusta. Meillä nimittäin lähdettiin pitkän pohdinnan ja monien eri käänteiden tuloksena laatimaan Luckylle ihan täysin uusi ruokavalio! Tiedossa siis jänniä testailuja ja paljon uusia makuja. 

Koko homma lähti siitä, että aina terve ja yhtä teräsvatsainen Lucky on viime aikoina kärsinyt pariin otteeseen selittämättömistä vatsaongelmista. Sen vatsa on vaan yhtäkkiä mennyt ihan sekaisin, se on ripuloinut ja joskus oksentanut noin vuorokauden ajan, jonka jälkeen kaikki on palannut taas normaaliksi. Sitä on myös selkeästi närästänyt ja suolisto mourunnut. Näin on nyt parin kuukausen aikana ollut kolmisen kappaletta ja vaikka siis eivät ole olleet millään tavalla vakavia tai edes pitkäkestoisia, eikä Luckyn yleisvointi ole mellään tavalla huonontunut, rupesin miettimään, voisiko ruokavaliossa olla parantamisen varaa.

Meillä on nämä kaikki kolme vuotta syöty periaatteessa pelkkää Hau Hau Championin kana-riisi kuivanappulaa vaihtelevasti kanalla, lihalla, koiranmakkaratta, kananmunalla tai raejuustolla höystettynä. Kuten sanottu, ruoassa ei sinänsä ole ollut mitään vikaa ja se on myös hyvin Luckylle maistunut, mutta viime aikoina minua on myös alkanut mietityttää ulosteen määrä. Usein esim työpäivän jälkeen Luckylla on ollut kova hätä ulos, vaikka sai ruokaa vasta juuri ennen lähtöäni. Ja rakko ei tällä neidillä koskaan ole ongelmana, pidättää pissaa, kuin aito seurapiirineiti konsanaan. Mutta mietin vaan, että jos kaikki ruoka tulee suoraan läpi hirveinä määrinä, ei kai siinä voi kovin hyvin imeytyviä ravintoaineita olla...?Tämän mietiskelyn tuloksena päädyin kyselemään mielipiteitä yhdessä Facebookin rescuekoira-ryhmässä. Sain kasapäin kommentteja ja suosituksia eri ruoista, ja olin kyllä aivan pihalla siitä, mitä minun nyt tulisi Luckylle kokeilla. Niinpä valitsin kommenteista pari parhaimmalta kuulostavaa vaihtoehtoa ja suunnistin taas kerran lempparikauppa Musti ja Mirriin. Päätin, että meidän tulevan kuivaruoan olisi löydyttävä kyseisen ketjun liikkeestä, koska en kyllä joka välissä halua lähteä etsimään oikeaa ruokaa kaupungin toiselta puolen. Muutenkin lähes aina tehdään kaikki Luckyn ostokset M&M:ssä, joten se oli looginen paikka.

Yksi Facebookin kommenttien suosituksista oli Canaganin kuivanappulat. Hintaa Canaganilla kyllä on enemmän, kuin monilla muilla ruoilla, mutta koska Lucky ei suhteellisen pienenä koirana kuitenkaan niin hirveitä määriä syö, ajattelen, että minulla kyllä on varaa laittaa 20-40 euro kuukaudessa koiranruokaan. Facebookin ryhmässä käyty keskustelu herätti minut myös pohtimaan, olisiko 50/50 kuivaruoka-raakaliha ruokavalio kokeilemisen arvoinen. Niin hirveän monet vannovat raa'an nimeen ja itsestäni ei ainakaan tunnu kivalta syöttää koiralle pelkkää kuivaruokaa. Täytyyhän sen aika tylsältä maistua pidemmän päälle? Raakaliha siis tuntui loogiselta kaverilta uuden kuivanappulan seuralaiseksi. 

Musti ja Mirrissä sitten kyselin myyjältä, mitä hän meille suosittelisi. Hän vannoi raakaruoan nimeen, mutta lisäsi, että jos nappulaa raa'an tyyliin haluaa syöttää, on Canagan sisällöltään raakaa eniten muistuttava kuivaruoka. Hänen ohjeistuksellaan sitten saatiin ohjeet, mistä raakalihoista aloittaa ja miten ruokavaliomuutos yleisesti kannattaisi saada käyntiin. Suuri kiitos vielä Musti ja Mirrille ja heidän aina niin asiantunteville asiakaspalvelijoilleen – ketjun liikkeissä on aina niin suuri ilo asioida. Myös Lucky saa heillä aina ihanan vastaanoton, vaikka jännittäisikin uutta ympäristöä. On tosi kiva, että liike kannustaa asiakkaita ottamaan lemmikkinsä mukaan, ja kaikki myyjät ottavat aina aremmankin koiran tosi hienosti vastaan. 


Tässä tulos. Lähdettiin liikkeelle Canaganin free run chickenillä, Maukas-lihapatukoilla, Maukas-pullilla, sekä porsaan luilla. Ollaan nyt testailtu uutta dieettiä pari päivää ja täytyy kyllä jo nyt sanoa, että vaikuttaa kyllä ihan mielettömän hyvältä! Vaikka Hau Hau:n maussa ei Luckyn mielestä mitään suurta ongelmaa ole ollut, maistuu Canagan sille ihan eri tasolla. Lenkeillä Canagan taskussa sen huomio on ja pysyy itsessä. Iso plussa myös nappuloiden koosta – pienet papanat ovat paljon kätevämpiä Luckyn kokoisen koiran palkkaamiseen. 

Raa'an suhteen lähdettiin nyt aluksi liikkeelle Maukas-patukoista. Olen siis nyt syöttänyt Luckylle 50/50 Canagania ja Maukasta. Aloitettiin vatsaystävällisestä kalkkunasta, mutta Luckyn vatsa ei kyllä ole ollut ruokavaliomuutoksesta moksiskaan . Päin vastoin, ulosteen määrä pieneni heti ihan silmissä, eikä Luckylla viime päivinä ollut töistä tullessani kiire ulos yhtään samalla tavalla, kuin ennen. 

TIivistettynä: hyvältä vaikuttaa! Nyt innolla odotan muita merkkejä yleisen kunnon mahdollisesta kohoamisesta ja entistä kiiltävämmästä turkista. Lupaan päivitellä tänne, miten ruokailu etenee :-)

Ai niin! Pari kysymystä tässä on jo tyhmälle herännyt koskien raakaruokintaa. Miten te muut ratkaisette nämä umpijäädytetyt patukat? Olen nyt siis isolla keittiöveitsellä saanut aina palan irti jääkaappiin sulamaan, mutta mitään kovin kätevää puuhaa se leikkaaminen ei kyllä ole. Onko kellään mitään vippaskonsteja? :-D Kiitos, että autatte tällaista torveloa!

7 kommenttia:

 1. Ehdottomasti paras tapa pötköjen kanssa on sulattaa ne kohmeisiksi ja sitten viipaloida suoraan sopiviksi annospaloiksi pakastimeen. Ne voi pakastaa uudelleen kunhan ovat nimenomaan kohmeisia eivätkä täysin sulia :) helpottaa kun sieltä pakastimesta nappaa aina valmiin annospalan sulamaan ateriaa varten

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos! Toihan on oikeesti tosi hyvä vinkki :-) Tämmöstä laiskimusta kans helpottaa, että kaikki vaan olis valmiiks paloteltuna nii ei sit joka kerta tarvii rupee leikkelemään.

   Poista
 2. Mä omistan tähän hommaan oman raakiskirveen ja pilkon jäiset pakastepötköt sillä palasiks. Hieman herättää välillä katseita kun kerrostalon pihalla kirveen kanssa nakkelee pöllin päällä pötköjä palasiks :D Sulaneena yks pötkö säilyy kyllä jääkaapissa pari pv ilmatiiviissä rasiassakin. Mutta Luckyllä tuommonen 500g pötkö taitaa napun kanssa kestää pidempäänkin. Mutta esim puoliks jos nakkaa ne pötköt niin siitä saa näppärät palat aina sulamaan. Sit jos helpolla haluaa päästä niin kuutio pussit on kans tosi näppäriä - kilohinta vaan pomppaa hurjasti korkeemmaks.

  Raakismerkeistä tuo Maukas on ehdottomasti paras sisällöltään - mush tuppaa olemaan ihan liiaks kaikkea ei ravintoarvollisesti hyödyllistä kuten keuhkoja jänteitä yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no voihan sitä noinkin, varmaan tosiaan kerrotalon pihalla riittää naapureilla ihmeteltävää! :-D Maukas tosiaan vaikutti näin omaan kokemattomaan silmäänkin aika hyvältä, ja mahtavaa että löytyy läheltä ja musta ihan hyvillä hinnoilla!

   Poista
 3. Omalla koiralla sama ruokavalio :) �� niinkuin yllä jo mainittiin, antaa pötkön sulaa ihan vähän ja sitten leikkaa, itse pidän veistä hetken tulikuuman veden alla.

  VastaaPoista
 4. Niin ja sitä itse lihapötköäkin voi hetken pitää veden alla, siinä kohtaa mistä aikoo leikata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jee! Oon jo nyt törmännyt useampaan samanlaisella ruokavaliolla olevaan, eli ainakin suht hyvään vaihtoehtoon sitten pähkäilyjen jälkeen taidettiin päätyä :-) Ja kiitos vinkistä, toi lämmin vesihän onkin varmaan tosi tehokasta!

   Poista